Liefde is een prachtige reis waarin je samen met een ander mag groeien, ontdekken en verbinden. Maar soms, zonder dat je het doorhebt, verlies je langzaam delen van jezelf. Je past je aan, houdt rekening met de ander, en voor je het weet sta je op de achtergrond in je eigen leven. Hoe blijf je trouw aan jezelf en hoe creëer je een liefdevolle relatie zonder jezelf kwijt te raken? Deze blog helpt je om balans te vinden tussen overgave en eigenheid, zodat je relatie niet alleen een bron van liefde is, maar ook een plek waar je thuis kunt komen bij jezelf omdat je helemaal jezelf kan zijn.
Je identiteit verliezen in je relatie
Iedereen verlangt naar verbinding. Maar als onzekerheid een rol speelt, kan het moeilijk zijn om in een relatie helemaal jezelf te blijven.
Misschien voel je de druk om altijd beschikbaar te zijn voor je partner of pas je je aan om de harmonie te bewaren en conflicten te vermijden. Langzaam maar zeker verdwijnen je eigen behoeften, verlangens en gevoelens naar de achtergrond. Je merkt bijvoorbeeld dat:
- je vaker ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt
- je niet goed meer weet wat je zelf wilt, los van je partner
- je emotioneel afhankelijk wordt van de bevestiging en goedkeuring van de ander
Als je hoogsensitief bent, komt hier nog een extra uitdaging bij. Je voelt de emoties van je partner haarfijn aan en neemt deze soms onbewust over, zelfs als dat ten koste gaat van je eigen welzijn. Je ervaart die grens niet goed of juist helemaal niet. Daar komt bij dat als je dit onbewust beleeft, dat je ook vaker de emoties van je partner gaat reguleren. Maar het is juist belangrijk om bij jezelf te blijven. Dat is wat mensen bij mij leren tijdens de cursus ‘Inner Diamond Meditation Basic’. De basis hiervan is dat je leert om de zogenoemde ‘Buizen van licht’ te plaatsen. Die helpen jou om dichter bij jezelf te blijven. Je gaat minder snel mee in de gedachten, emoties en indrukken van de ander waardoor je meer in je eigenheid kan blijven.
Jouw relatie versus hoogsensitiviteit en grenzen aangeven
Grenzen zijn geen muren, maar een liefdevolle manier om te respecteren wie jij bent en jezelf niet te verliezen. In een gezonde relatie mag je ruimte innemen zonder schuldgevoel. Toch is dit voor veel mensen een leerproces. Je bent misschien gewend om de ander op de eerste plaats te zetten zodat het lastig te bepalen is waar jouw grens eindigt en waar die van je partner begint.
Een relatie zonder grenzen zal op lange termijn leiden tot frustratie, vermoeidheid en gevoelens van leegte. Maar als je leert om je grenzen aan te geven dan help je jezelf om:
- je eigen energie te bewaken
- je niet helemaal op te laten slokken door de emoties en behoeften van je partner
- meer balans en gelijkwaardigheid in de relatie te brengen
Je grenzen aangeven begint met herkenning. Merk je dat je over je eigen grenzen heen gaat? Is het moeilijk voor jou om ‘nee’ te zeggen? Oefen dan met de vraag: ‘Geef mij eventjes de tijd.’ Zo kan je je eigen antwoord formuleren en er op terugkomen zodat je kan aangeven wat je echt wilt.
TIP! Lukt het niet om in communicatie te blijven of te gaan? Leg dan ergens een schriftje waarin jij, en eventueel je partner, je gevoelens en grenzen opschrijven. Schrijf ook op waarom dat jouw grens is. Als je op deze manier ruimte maakt, kan er een rustige communicatie op gang komen omdat je bij jezelf blijft in plaats van dat je reageert vanuit emotie en verdediging.
De impact van grenzen aangeven op je relatie
Als je begint te oefenen met het duidelijk aangeven van je grenzen, kan dit bij je partner iets losmaken. Dit is afhankelijk van hoe jullie dynamiek tot nu toe was en hoe je partner gewend is met jouw grenzen of je meegaandheid om te gaan.
Je partner kan met begrip en steun reageren omdat hij je eerlijkheid waardeert en voelt dat dit ook de relatie verdiept. Als je partner gewoon is dat je altijd flexibel was, dan kan hij reageren met verbazing of onzekerheid. Het is dan even wennen dat jij nu je eigen ruimte inneemt. In sommige andere gevallen kun je weerstand of frustratie ervaren omdat je partner zich afgewezen of gekwetst voelt. Het aangeven van jouw grens kan voor hem als een verandering voelen.
Hoe ga je hiermee om?
Wees zacht in je communicatie en herinner jezelf eraan dat grenzen een daad van zelfliefde zijn. Je hoeft je niet te verantwoorden voor jouw grenzen, maar je kunt ze wel liefdevol uitleggen. Een relatie is een dynamisch proces. Geef je partner tijd om te wennen. Het is logisch dat er even een aanpassingsperiode nodig is. Zeker als dit nieuw is in jullie relatie. Laat je partner weten dat jouw grenzen niet betekenen dat je minder van je partner houdt, maar dat je juist een gezonde relatie wilt waarin jullie allebei jezelf kunnen blijven.
Door trouw te blijven aan jezelf en erover in gesprek te blijven, nodig je ook je partner uit om in zijn of haar eigen kracht te gaan staan. Zo creëer je een relatie die gebaseerd is op respect, openheid en echte verbinding.
Hoe zet jezelf in een relatie op nummer 1
Zelfliefde is de basis van elke diepe en authentieke relatie. Vooral die met jezelf. Door bewust stil te staan bij jezelf ga je in zelfliefde. Je mag volledig jezelf zijn, met al je gevoelens, verlangens en grenzen. Hoe steviger jij geworteld bent in wie je bent, hoe vrijer en dieper de liefde kan stromen.
Ruimte maken voor jezelf en te groeien doe je met zelfreflectie, dienstbaarheid en meditatie
- Kies elke ochtend vanuit welke intentie je de dag in gaat. Wie ben ik? Wat zijn mijn waarden? Waar wil ik voor gaan? Zet vanuit de antwoorden jezelf op de eerste plaats met een intentie voor die dag.
- Maak affirmatie zinnetjes. Bijvoorbeeld ‘Ik kies voor zelfliefde’, ‘Ik kies voor geluk’ of ‘Ik kies voor gezondheid’
- Begin je dag ook met een meditatie. Je dag gaat er anders uit zien.
- Tijd en ruimte maken voor je eigen interesses en hobby’s.
- Regelmatig stil staan bij je eigen behoeften en verlangens.
- Openlijk communiceren over wat jij nodig hebt in de relatie.
Ware liefde vraagt niet om opoffering, maar om aanwezig te zijn bij jezelf en de ander. Door in verbinding te blijven met jouw kern, creëer je niet alleen een gezonde relatie, maar ook een leven waarin jij volledig tot bloei komt.
Neem de tijd om te voelen waar jouw grenzen liggen en oefen met kleine stapjes om ze te bewaken. Zo geef je jezelf en je relatie de ruimte om, zonder jezelf te verliezen, op een gezonde en liefdevolle manier te groeien.
In licht en liefde, Els