Verlichting vinden te midden van de decemberduisternis

Terwijl we ons opmaken voor wat bekend staat als “the most wonderful time of the year”, is het belangrijk om te erkennen dat dit seizoen niet voor iedereen even feestelijk is. In plaats van louter vreugde en gezelligheid kan december bij sommigen gevoelens van eenzaamheid, verdriet en frustratie oproepen. Het verlies van een dierbare, financiële zorgen of problemen in relaties kunnen de feestvreugde overschaduwen.

Een recent onderzoek van de Georg-August Universiteit in Göttingen bevestigt dit, waarbij de kerstperiode juist als zwaarder wordt ervaren voor veel mensen. Ze ontdekten een afname van levensvreugde en mentaal welzijn tijdens deze feestelijke dagen.

In deze tijd van het jaar, waarin we verlangen naar verbinding en warmte, is het essentieel om ons bewust te zijn van degenen die mogelijk eenzaamheid en/of zorgen ervaren. Als energetisch coach en soul guide begrijp ik dat de weg naar verlichting begint met kleine stapjes. Daarom deel ik graag drie mogelijkheden om uit de eenzaamheid te stappen:

Self-care challenge: Daag jezelf uit om elke dag iets te doen dat je welzijn bevordert. Dit kan variëren van een warm bad nemen, een inspirerend boek lezen tot het volgen van een korte online meditatie. Het actief investeren in self-care kan niet alleen eenzaamheid verminderen, maar ook bijdragen aan een positieve mindset.

Schrijf een brief van dankbaarheid: Neem even de tijd om een oprechte brief te schrijven aan iemand die belangrijk voor je is. Uiting geven aan dankbaarheid kan niet alleen de ontvanger opbeuren, maar ook een gevoel van verbondenheid creëren dat eenzaamheid kan verzachten.

Creëer een persoonlijk ritueel: Ontwikkel een dagelijks ritueel dat je in staat stelt om bewust contact te maken met je eigen gevoelens en gedachten. Dit kan meditatie, journaling of zelfs een rustige wandeling in de natuur zijn. Het bewust omgaan met je eigen welzijn kan een krachtige stap zijn richting innerlijke rust.

Laten we samen streven naar een decembermaand die niet alleen gevuld is met uiterlijke feestelijkheden, maar ook met innerlijke verlichting. In onze zoektocht naar lichtheid, mildheid en verbinding kunnen we samen een verschil maken.

Liefs,

Els